Burkolat kisokos

Hasznos tanácsok kerámia burkolatok tervezéséhez, vásárlásához, kivitelezéséhez

MIRE FIGYELJÜNK BURKOLÓLAP VÁSÁRLÁS ELŐTT?

• A panel vagy a weboldal csak illusztrációs célt szolgál. (A nyomtatási technika és a gyártás egyedisége miatt a bemutatott termékek eltérhetnek a tényleges termékektől).

• A természetes hatású lapok (fahatás, kőhatású, márványmintás stb.) több mintából állnak, nem egyformák. Nem lehet, sőt lehetetlenség minden egy egyes csempe esetén olyan mértékű szóbeli, illetve írásbeli felvilágosítást adni, ami az adott termékkel kapcsolatban minden információt tartalmaz. Amennyiben a vásárlónak egyedi elvárásai vannak, mindenképpen jelezze a kollégánknak, mivel reklamációt a termék megérkezése után nem tudunk elfogadni. (Minden termék gyári oldalán az összes paraméter és szükséges információ megtalálható!)

• Minimum 10-15% vágási veszteséggel minden esetben kalkuláljunk. Rendeljünk ennyivel több lapot és egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget.

• Átvételkor ellenőrizzük a dobozokon lévő műszaki számok egyezését (termék típusszám, osztályba sorolás, színárnyalati jelölés, kalibráció, gyártási dátum). Amennyiben ezek egyeznek, úgy biztosan azonos gyártásból vásároltuk meg a kívánt mennyiséget és nagy valószínűséggel elkerültük a gyártások között jelentkező szín és kalibráció különbséget.

• Javaslatunk szerint minden burkolatból érdemes egy dobozzal eltenni a későbbi időkre, hiszen bármikor előfordulhat egy váratlan csőtörés vagy egyéb sérülés.

• A burkolólap eredeti csomagolását feltétlenül szükséges megőrizni, mivel megtalálhatóak rajta az ügyintézéshez (utánrendelés, reklamáció) szükséges adatok (kaliber, színárnyalat).

• A burkolási munkát szakemberrel végeztessük.

• Olyan hibára vonatkozó reklamációt, ami burkolás előtt is észlelhető (méreteltérés, felületi hiba, színeltérés, görbeség), a burkolás megkezdése előtt kell jelezni a vásárlás helyén, vagy a gyártónak. Burkolás után kizárólag akkor van lehetőség reklamációra, ha az rendeltetésszerű használat mellett keletkezett, feltételezhetően a termék "rejtett" hibájából adódóan.

Nem első osztályú termékek vásárlása esetén a gyártók általában nem fogadnak el reklamációt.


MIT JELENT A KOPÁSÁLLÓSÁG?

A kopásállóság figyelembe vétele a mázas padlóburkoló lapok kiválasztásakor és lerakásakor kiemelten fontos. Ez a tulajdonság az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jellemzi.

• PEI 1: olyan helyiségekbe, amelyek csak alacsony forgalomnak vannak kitéve és ahol semmilyen karcoló hatás nem érheti a burkolatot. Lágy talpú lábbeliben használt fürdőszobákban, hálószobákban.

• PEI 2: olyan helyiségekbe, amelyek kis forgalomnak vannak kitéve. Fürdőszobákban és egyéb más helyiségekben alkalmazható, kivéve előszobák, konyhák és más magas forgalmú lakóterek esetében.

• PEI 3: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek közepes forgalomnak, de koptató hatásnak kevésbe vannak kitéve, ilyenek például a nappalik vagy szállodai fürdőszobák

• PEI 4: Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek nagy forgalomnak es jelentős koptató hatásnak vannak kitéve. Előszobák, eladóterek és irodák burkolására javasolt.

• PEI 5: Mázas padlóburkoló lapok, melyek használata nagy forgalomnak kitett helyiségek, úgymint folyosók, áruházak, garázsok burkolásához javasolt. A lapok fényes felületének színváltozással nem járó mattulása nem minősül kopásnak. 

A BURKOLÓLAPOK MÉRETE

Minden lapnak van egy névleges mérete, egy gyártási mérete, és egy valós mérete. A lap valós fizikai mérete a rá vonatkozó szabvány szerint mutathat minimális eltérést a gyártási mérettől. A gyártás során elkerülhetetlen, hogy a burkoló lapok méretkülönbséggel készülnek. Ezeket osztályozzák, és a különböző méretűeket méret szerint dobozolják. Ezt minden esetben ellenőrizni kell. Minden dobozon a kaliber táblázatban feltüntetésre kerül, hogy mi a pontos gyártási méret.


MIT JELENT A FAGYÁLLÓSÁG?

A fagyállóság a porozitás, vagyis a vízfelvétel függvénye. A hazai időjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a gres lapok (melyek vízfelvétele 0,5% alatti) a leginkább alkalmasak a kültéri használatra. A fagyállóság minősítését az EN ISO 10545-12:1999 szabvány írja le. A szabvány ide vonatkozó előírása a vizsgált lapok százszori fagyasztás-felengedését írja elő -5 és +5 °C között. 


MIT JELENT A CSÚSZÁSMENTESSÉG?

Nagyon fontos szempont a közösségi- és nedves helyiségekben! Katalógusok általában jelölik a padlólap csúszásmentességi fokát (DIN 51130). Az olajos felület cipővel való használatára vonatkozó csúszásmentességet "R-skálán" jelölik. Az, ha egy lapnak nincs R értéke, nem feltétlenül jelöli azt, hogy csúszós lenne, sokszor a gyártó egyszerűen nem vizsgáltatja be, vagy nem tartja fontosnak feltüntetni az értéket.

  • R9: általános felhasználás esetén (lakások, iskolák, irodák, rendelők).
  • R10: csúszásmentes felület (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyhák burkolására).
  • R11: fokozottan csúszásmentes (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlójaként ajánlott).
  • R12: maximális csúszásmentesség (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem esetén indokolt).
  • R13: extrém csúszásmentesség (bőripar, zsírolvasztás, étolaj finomító, halfeldolgozó esetén indokolt). A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B vagy C) jelölik.


MIT JELENTENEK A SOKSZOR HASZNÁLT NEVEK ÉS TULAJDONSÁGOK?

Csempe, falicsempe: ezek választéka a legnagyobb. Általánosságban a csempe elnevezést a falra ajánlott burkolólapokra használják, és ezek többségükben kétszer égetett lapok.

Padlólap:

Egyszer égetett lapok: ebben az esetben a nyerslap (biszkvit) és a máz égetése egy fázisban történik. Az egyszeri égetésű nyerslapok színük alapján lehetnek fehér (kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas) vagy vörös (csak beltéri használatra alkalmas) lapok. Ezek mind száraz sajtolásos technológiával készülnek. Ide tartozik szinte az összes padlólap. Gres lapok (keramit vagy kőagyag): legfontosabb jellemzőjük, hogy a vízfelvételük 0,5 % alatt van, ami a legalacsonyabb érték a kerámia burkolólapok között. Megkülönböztetünk fajtája alapján mázas, illetve máz nélküli gres lapokat.

A gres lap: kiváló minőségét a gyártási technológiának köszönheti. A gres lapoknak kiemelkedően jó a kopásállósága, rendkívül alacsony a porozitásuk, és ezáltal kiváló a fagyállóságuk.

Rektifikált, vagy méretre vágott lapok: olyan gres padlólapok, amelyeknek a szélei egyenesre vannak vágva, a préselés utáni legömbölyítés nem látszik az oldalakon és az éleken. A mérete és a alakja pontosan megegyezik minden egyes lapnak, és a vágott oldal miatt az illeszthetősége is sokkal pontosabb.


MIT JELENT AZ MS (MIDDLE SELECT) MINŐSÉG?

Osztályos lapok közé kerülnek a válogatás során azok a lapok, melyek valamilyen követelményt nem teljesítenek. A szabvány nem részletezi, hogy a lapokat milyen besorolás szerint kell MS-sé minősíteni, ennek meghatározását a gyártó döntésére bízza. Általában az MS minőségű lapok csak esztétikai hibákat tartalmaznak, illetve több lehet a hibás lapok száma, mint az első osztályú lapok között. Természetesen az MS minőségű lapokhoz az alacsonyabb minőség miatt alacsonyabb ár is tartozik. Így előfordulhat, hogy ár-érték arány szempontjából néhány esetben előnyösebb, ha MS lapot választunk.

Az MS minőségű termékek a hibák miatt osztályos kedvezménnyel, mely lehet akár 20-50% is az I. osztály árához képest, kerülnek forgalomba. Előzőekben megismertetett hiányosságok miatt reklamációt nem fogadunk el ezekre a termékekre. Mindenki annak tudatában vásároljon Ms minőséget, hogy a lapok nem lesznek hibátlanok. (Még ha néha ez szabad szemmel alig észrevehető is.)

Az MS minőségű termékek alkalmazása minden olyan területen javasolt, ahol műszaki paramétereknek maradéktalanul érvényesülni kell, de az
esztétikai szempontok vonatkozásában némi kompromisszum elfogadható. A fent részletezett osztályba sorolás okai miatt fokozottabb figyelem szükséges a burkolás során, így sokat javíthatunk a végleges burkolati képen. Például azzal, ha a odafigyelünk arra, hogy a szükséges vágásoknál a hibás lapokat úgy használjuk fel, hogy a hiba a lehulló részen legyen. Javasoljuk a lapok burkolás előtti elképzelés szerinti elrendezését, valamint a dobozon lévő tájékoztató körültekintő tanulmányozását!


RAGASZTÓANYAG KIVÁLASZTÁSA

A megfelelő minőségű ragasztóanyag használatával is sok kellemetlenségtől, és később, a használat során előbukkanó, sokszor csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat.

A ragasztás különösen fontos a padlók esetében. A fogasléccel, egyenletesen felhordott ragasztónak a burkolólap minden pontját alá kell támasztania. Mielőtt a burkolótól átvennénk az elvégzett munkát, ajánlatos egyenként, finoman végigkopogtatni a lapokat vagy egyszerűen kemény sarkú cipőben végigsétálni rajtuk. A spórolásból foltokban, hézagosan felkent ragasztó következtében a burkolatunk kongó hangot ad. Ezeken a helyeken néhány hónap múlva, a használat során megrepedt, letörött sarkú lapokkal találkozunk. Kültéri teraszok, erkélyek burkolatainál, a hézagok mentén beszivárgó víz a hiányzó ragasztó helyén felgyülemlik és jéglencsét alkotva, egyszerűen felfeszíti az egyébként megfelelő fagyállósággal bíró burkolólapot. 


TISZTÍTÁS

A kerámia burkolatok tisztítása nem igényel különös figyelmet, bármilyen padlótisztításra alkalmas (semleges vagy enyhén lúgos kémhatású) szerrel elvégezhető. Kerülni kell a súroló hatású anyagok használatát, mert azok megkarcolhatják a felületet. (termékek besorolása: ISO 10545-14)

• alapvető követelmény, hogy a burkolat tisztításához alkalmazott vegyszer ne legyen agresszív, ne veszélyeztesse se a burkolólap, se a fuga épségét. Erre vonatkozólag, a kerámialapok és a tisztítószer rendelkezésre álló termékismertetője, illetve azok gyártói által közreadott információk az irányadóak.


HOVA FORDULHATUNK MINŐSÉGI KIFOGÁS ESETÉN?

A gyártó termékszavatosságot vállal a Ptk 6:169§(2) bekezdésében foglaltak szerint. A burkolt felületek szavatossági és jótállási igényeinek rendezéséről 16 a 49/2003 (VII.30.) GKM. rendelet rendelkezik Ennek értelmében a vásárló szavatossági igényével a forgalmazóhoz (eladó), vagy közvetlenül a gyártóhoz is fordulhat. A forgalmazó köteles a rendelet szerint eljárni.

A burkolat habarcsba ágyazással és ragasztással egyaránt elkészíthető. Megfelelő és időtálló burkolat elkészítése érdekében javasoljuk, hogy a burkolást szakemberrel végeztesse. A burkolattal kapcsolatos kifogások esetén a 181/2003(XI.5) Korm. Rend. értelmében a burkoló szakember öt év jótállást köteles vállalni.